Een gids voor het beste materiaal voor potten en pannen: een lijst met voor- en nadelen

Gisteren hebben we onze gids gedeeld met de essentiële kookgerei die je in je keuken zou moeten hebben. Het type is een ding – koekepan, pan, bouillon – maar hoe zit het met het materiaal? Roestvrij staal of koper? Gietijzer of aluminium? Hier is een gids voor de meest voorkomende kookgerei materialen, en de voors en tegens van elk:

Materiaalsoorten voor potten en pannen

Roestvrij staal

Voors: niet-reactief (wat betekent dat je alle soorten voedsel erin kunt koken), zwaar, duurzaam, vaatwasmachinebestendig, niet duur voor basismodellen. Nadelen: Slechte warmteoverdracht en distributie. Een betere optie? U kunt dit probleem oplossen door roestvrijstalen kookgerei van betere kwaliteit (en duurder) te kopen met een toegevoegde kern van koper of aluminium, die de warmtegeleiding verbetert. Het is misschien duur, maar het gaat een leven lang mee. All-Clad is een geweldig voorbeeld van hoogwaardig roestvrij staal kookgerei en het is een favoriet merk van Kitchn-editors.
• Sterk en duurzaam: waarom gebruiken we roestvrij staal in de keuken
• Snelle tip: Roestvlekken verwijderen uit roestvrij staal
• Hoe Tough Burnt Stains Off Stainless Cookware te reinigen

Koper

Voors: uitstekende thermische geleidbaarheid, kookt voedsel gelijkmatig. Nadelen: Reactief met alkalische of zure voedingsmiddelen, die een metaalachtige smaak kunnen aannemen na te zijn gekookt in een koperen pot. Lichtgekleurd voedsel, zoals eieren, kan ook grijze strepen krijgen wanneer ze de koperverbindingen oppakken, wat ook betekent dat je kleine hoeveelheden koper zult inslikken. Geen probleem als het af en toe iets is, maar niet zo geweldig voor dagelijks gebruik. Koper vereist ook regelmatig polijsten en onderhoud en het is duur. Een betere optie? Zoek naar koperen potten met een roestvrijstalen of tin voering, zodat u het beste van beide werelden krijgt: geweldige thermische geleidbaarheid, met de veiligheid en veelzijdigheid van een niet-reactieve voering.
• De beste plaats om kwaliteitskoperen kookgerei in Parijs te kopen
• Natuurlijk anti-microbieel: koper in de keuken
• Zijn er koperen pannen die werken voor inductiefornuizen?
• Dana’s favoriete pan: de koperen koekepan van Marco Pierre White

Aluminium

Voors: uitstekende thermische geleidbaarheid, lichtgewicht, betaalbaar. Tegens: Net als koper is onbewerkt aluminium zeer reactief tegen alkalische of zure voedingsmiddelen. Het is ook erg zacht en heeft de neiging om gemakkelijk te vervormen in hitte en krassen, wat leidt tot gezondheidsproblemen bij langdurig gebruik. Een betere optie? Geanodiseerd aluminium is behandeld met een elektrochemisch proces dat het verhardt, waardoor de meeste problemen worden opgelost met onbewerkt aluminium. Het is duurder dan onbewerkt aluminium, maar ook een veel beter kookmateriaal. Hoewel geanodiseerd aluminium langer nodig heeft om op te warmen dan andere materialen, is het een uitstekende warmtegeleider (beter dan roestvrij staal), krasbestendig en licht maar toch erg sterk.

Gietijzer

Voors: duurzaam, goedkoop, natuurlijk niet-plakken als goed gekruid, verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt de warmte goed vast, geeft ijzer aan voedsel (een bijkomend voordeel voor sommigen), geweldig voor lang, laag sudderen en bruinen. Nadelen: Gietijzer is ook reactief en gaat niet zo goed op zuur voedsel. Het is ook vrij zwaar, duurt lang om op te warmen, kost wat meer moeite om schoon te maken en te onderhouden. Andere optie? Hoewel we nog steeds de voorkeur geven aan ruw gietijzer voor koekenpannen, heeft geëmailleerd gietijzer (gietijzer gecoat in email van porselein) alle voordelen van gietijzer zonder de extra problemen, dus het is een geweldig materiaal voor Nederlandse ovens. Het is niet-reactief, gemakkelijk schoon te maken en mooi. Populaire geëmailleerde gietijzermerken zijn Le Creuset en Staub.
• Zijn er lichtere alternatieven voor Cast Iron Cookware?
• Elizabeth’s favoriete Pan: Lodge gietijzeren koekepan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *